
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak
Trafiğe çıkması uygun olan araçların zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araçlar, muayeneden de geçemez ve trafiğe çıkamazlar. Trafiğe çıkmaları durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.
Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde düzenlenen herhangi bir hasar durumunda maddi ve bedensel hasarların karşılanmasını sağlamaktadır.
Zorunlu trafik sigortasını düzenli olarak yaptıran araç sahipleri kusurlu oldukları trafik kazalarındaki maddi sorumluluktan kurtulur ve karşı tarafın maddi hasarları da karşılanır.
Zorunlu trafik sigortası yapmadığınızda veya geciktirdiğinizde cezai işlem uygulanır. Sigorta yaptırma işlemini ve süresini takip etmeniz gerekir. Kazayaptim.com olarak zorunlu trafik sigortası ile ilgili detaylı bilgiler ve detaylarını sizlere aktaracağız.
Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?
Araç sahipleri, araçlarının ve kendilerinin güvenliği için sigorta ve kaskolar hakkında bilgi sahibi olmak isterler. En çok merak edilen soru ise “Trafik sigortası ile kasko arasındaki farklar nelerdir” sorusudur.
- Zorunlu trafik sigortası ile kasko arasında en temel fark birisinin zorunlu, diğerinin ise isteğe bağlı olmasıdır. Adından anlaşılacağı gibi zorunlu trafik sigortası olmadan aracınızı kullanamazsınız, fakat kasko isteğe bağlı yapılmaktadır.
- Zorunlu trafik sigortası meydana gelen kazalarda karşı tarafta oluşabilecek zararları kapsarken kasko, kendi aracınızdaki hasarları karşılar. Trafik sigortası, karşı tarafın, kasko ise poliçe sahibinin sorunlarını karşılamaya yöneliktir.
- Trafik sigortasının sınırları ve teminatları belirlidir. Oluşabilecek hasarlar, belirli limitler dahilinde karşılanır. Bu limitten daha fazla hasar olursa eksik kalan kısmı kullanıcı kendi cebinden ödemek zorundadır. Kaskoda ise poliçe kapsamı genişletildiği için sınırları sigorta sahibi belirler.
- Zorunlu trafik sigortası için teminat limitleri belirlidir fakat acenteler serbest tarife ile fiyat belirleyebilir. En hesaplı sigorta şirketini bularak sigortanızı yaptırabilirsiniz. Kaskoda ise, poliçe ne kadar kapsamlıysa fiyatı da o ölçüde artmaktadır.
- En ucuzunu değil en faydalı olacak kaskoyu bulmak oldukça önemlidir. Dar kasko, genişletilmiş kasko veya tam kasko yaptırabilirsiniz.
Öneri İçerik: Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorunda olan araç sahipleri belirli zamanlarda sigorta yaptırmak zorundadırlar. Hem maddi hem de bedeni zararları güvence altına alan zorunlu trafik sigortası ne zaman yaptırılmalıdır?
Sıfır araç aldığınızda galerilerin anlaşmalı olduğu sigorta şirketleri bulunur. Bununla birlikte araç sahibi olacak kişiler kendileri de sigorta acentesi ile çalışabilirler. Limitler ve teminatlar Hazine Müşavirliği tarafından belirlenen, ücretleri ve standartları bellidir. Aracın trafiğe uygun olarak çıkabilmesi için sigorta yaptırmak zorunludur ve teklifleri araştırmak gereklidir.
İkinci el araçlarda ise noterde yapılan satış işleminden sonra yeni sahibinin 15 günlük süresi oluyor. Noterde araç devrinden sonra 15 gün süre verilerek zorunlu trafik sigortası yaptırması bekleniyor. Bu süre geçirilirse trafik çevirmelerinde araca cezai işlem uygulanıyor.
Eski sahibi araç değişikliğine dair belgeyi sigorta şirketine göstererek geriye kalan sürenin parasını geri alabiliyor. İkinci el ve yeni araçların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu trafik sigortası olması gereklidir.
Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için farklı şirketlerden teklif alabilirsiniz fakat poliçe içerisinde olan teminat ve limitler hepsinde aynıdır. Bunun nedeni ise kapsamın devlet tarafından belirlenmesidir. Zorunlu trafik sigortası Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor. Fakat sigorta acentelerinin satış politikalarına göre ödeme koşullarında ve fiyatlarda farklılık bulunuyor. Aracın herhangi bir kaza yapması durumunda zorunlu trafik sigortasının teminatları nelerdir; yakından inceleyelim.
- Zarar görmüş aracın içerisinde değer kaybı maddi zarar teminatı,
- Kaza yapan kişinin kaza sonrasındaki sağlığını toparlaması için gerekli olan tüm tedavi masrafları sağlık giderleri teminatı,
- Kazaya 3. Kişi karışmışsa ve sakatlık oluşmuşsa, sakatlık teminatı,
- Kişinin kaza sonrasında vefat durumunda ailesine ödenecek tazminatın teminatı
- Manevi tazminat talepleri ve sigortalı kişinin sorumluluğu dışındaki tazminat talepleri ile 3. kişinin kendisinden kaynaklanan kayıplarla ilgili tazminat istekleri zorunlu trafik sigortasının teminatları dışındadır.
- Zorunlu trafik sigortasının kapsamı standarttır ve bakanlık tarafından belirlenmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortasının Ücretleri Neye Göre Belirlenir?
Aracınızda yaptırmanız gereken zorunlu trafik sigortası muayeneden geçebilmek ve trafiğe çıkabilmek için önemlidir. Sigorta yaptırmak için sigorta acentesi veya şirketiyle çalışmanız gerekir. Zorunlu trafik sigortasının ücretleri neye göre belirlenir;
- İlk olarak sigorta şirketinin size sunduğu hizmete göre ücretler değişebilir,
- Aracınızın modeli ve markası trafik sigortası hesaplamasında oldukça önemlidir. Aracınızın yaşı büyükse ve yüksek donanıma sahip değilse riskli olarak gözükür ve kaza yapma olasılığı yüksek görülür.
- Sürücünün yaşı, deneyimi ve kaza geçmişi ücretleri belirleyen bir diğer noktadır.
- Bulunduğunuz şehir de zorunlu trafik sigortası ücretlerini etkilemektedir. Büyük şehirlerde kaza oranı yüksek olduğu için primler yüksek olabiliyor.
- Sigorta yaptırmak istediğinizde sigorta şirketlerini araştırmanız ve teklifleri karşılaştırmanız gerekir.
Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Cezası
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorunlu tutulmuştur. Yaptırmayan ve gününü geçirenler trafik çevirmesine denk geldiğinde ceza alabilirler. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamanın cezası nedir, belirlenen değerler nelerdir?
- Yaptırılmayan ve aksatılan trafik sigortası sonucunda ağır cezalar ve yaptırımlar uygulanır.
- 2021 yılına ait verilere göre trafik sigortası yaptırmamanın bedeli 114 TL’dir. Bu cezayı alan araç sahipleri 15 gün içerisinde sigorta yaptırırsa cezaları %25 oranında azalarak 108 liraya düşer.
- Zorunlu trafik sigortası yenilenmediği sürece geçen her ay için %5 oranında zam uygulanır.
- Trafik sigortası her araç için ayrı yapılır ve yenilenme süresi bir yıldır.
- Sigortası olmayan araçlar tespit edildiği takdirde çekici ile çekilerek trafikten menedilir. Aracın sahibi sigortayı yaptırana kadar araç otoparkta bekletilir.
Aracınıza yaptırmak zorunda olduğunuz zorunlu trafik sigortası teklifi almak için https://kazayaptim.com/sigorta-teklifi-al sayfasına tıklayabilirsiniz. Anlaşmalı acentelerimizden en uygun fiyatlarla kaza sigortanızı yaptırabilirsiniz.