
Trafik kazaları, araç trafiğinin yoğun olması, dikkatsizlik gibi etmenlerden dolayı artış göstermektedir. Trafikte kurallara ne kadar dikkat edersek edelim, kurallara uymayan ve tehlikeli davranış sergileyen araç sürücüleri yüzünden kaza yapabiliriz. Araçlarda meydana gelen maddi hasarları karşılayabilmek için belirli prosedürleri kaza sonrasında dikkat etmek gerekir. Dileriz ki başınıza gelmez ama trafik kazası sonrası yapılması gerekenler nelerdir, yakından incelelim.
Kazadan Sonraki İlk Anda Yapılması Gerekenler
Trafik kurallarına uyulması ve araçların teknik aksamlarında bir sorun olmaması kaza olma oranını azaltmaktadır. Trafikte her an dikkatli olmak gerekir. Kazaların birçok nedeni bulunuyor ve birçok nedeni dikkatsizlik ve kurallara uymamaktan gerçekleşiyor. Olası bir trafik kazası sonrası yapılması gerekenler, maddi ve hukuksal açıdan sizi kurtaracaktır.
Trafik kazası sonrasında ilk olarak sakin kalarak olayı çözmeye çalışmanız gerekmektedir. Kazaya karışan sürücüler arasında anlaşarak tutanak tutabilirler. Anlaşmazlık durumunda trafik polisi çağırmanız gerekir. Bununla birlikte ölüm ve yaralanma varsa, karşı taraftaki sürücü alkollü veya akli dengesi yerinde değilse, sürücünün yaşı kullandığı araç için yeterli değilse veya kamu mallarına hasar verdiyseniz polis çağırmanız gerekir.
Kaza Tespit Tutanağı Doldurulması
Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler arasında ilk olarak kaza tespit tutanağı akla gelmektedir. Aracınızda olası kaza riskine karşı kaza tespit tutanağı bulundurun. Maddi hasarlı kazalarda sürücülere ve araçtaki kişilere zarar gelmediğinde anlaşılarak kaza tespit tutanağı doldurulması, trafik polisine gerek kalmadığı zamanlarda yapılabilir.
Kaza yapan kişilerin bilgileri eksiksiz olarak doldurulur ve iki nüsha olarak imzalanır. Eksiksiz olması kasko veya sigorta şirketlerinden alacağınız karşılık için oldukça önemlidir. Kaza tespit tutanağında olması gereken bilgilere baktığımızda;
- Trafik kazasının gerçekleşme tarihi, saati ve yeri,
- Kazayı gören birileri varsa onların iletişim bilgileri,
- Sürücülerin sürücü belgesi bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri ve ruhsat bilgileri,
- Aracın hasar aldığı bölge belirtilir,
Yazılı olarak taraflar trafik kazasının nasıl gerçekleştiğini yazarlar ve 12 numaralı alana imzalarını atarlar.
Trafik Kazası Sonrası Sigorta Süreci
Kazaya karışan araç sürücülerin ilk olarak araçlardaki kişilerde yaralanma var mı bakmaları gerekir. Yaralanma, kanama gibi sorunlar varsa ambulans çağırılmalı ve gerekli ilk yardım yapılmalıdır. Sadece maddi hasar varsa araç sürücüleri anlaşarak kaza tespit tutanağı tutmaları gerekir. Trafik kazası sonrası sigorta süreci ve sigorta şirketiyle iletişim nasıl olmalıdır, detaylarına bakalım.
Kaza tespit tutanağında kayda geçen tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde tutanak sigorta şirketine verilmesi gerekir. Hasar ihbarı ile sigorta şirketi hasar dosyası açar ve işlemler başlar. Bu süreçte kaza yerinin fotoğrafları ve kaza tespit tutanağı sigorta şirketine gönderilir. Evraklar, belge ve bilgiler gönderildikten sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezine evraklar sigorta şirketi tarafından 3 iş günü içinde gönderilir.
Trafik kazasına karışan sürücülerin kusur oranları belirlenir ve sürücülerin bu sonuca 5 iş günü içerisinde itiraz etme hakları bulunmaktadır. Sigorta şirketleri farklı oranlar verirse tutanak Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir ve dosya sonuçlanır. Sigorta şirketi, ekspertizlerin belirlemiş oldukları masrafları sigortalı kişiye öder.
Kazaya Karışan Sürücülerden Biri Olay Yerinden Kaçarsa Ne Olur?
Trafik kazasına karışmayı elbette kimse istemez ve beklenmedik bir anda gerçekleşir. Kazaya karışan sürücülerden biri olay yerinden kaçarsa ne olur? Araç sürücüsü kazadan sonra çarpıp kaçtıysa polise veya jandarmaya haber verilmeli ve olay yeri terkedilmemelidir. Aracı gördüyseniz rengi, modeli ve plakası bildirilmelidir. Polis veya jandarma tarafından tutanak tutulur, aracın fotoğrafları çekilir ve kasko firmasına gönderilir. Kazayı gören varsa onların görüşleri alınır, kamera kaydı var mı araştırılır.
Size vurup kaçan bir araç varsa aracınızda oluşacak hasarları trafik sigortası karşılamaz. Çarpıp kaçan şahıs tespit edilemiyorsa kasko sigortası kazayı karşılar.
Aracınızla güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilmek için yaptırmanız gereken kasko ve sigortaları Kazayaptim.com anlaşmalı acenteleriyle yaptırabilir, kaza sonrasında veya ihtiyacınız olduğu her an aracınızın mekanik bakımlarını yaptırabilirsiniz.