motorlu taşıtlar vergisi

Günümüzde gelişen teknolojinin de etkisiyle pek çok farklı özellikte motorlu araç üretilmektedir. Üretilen motorlu taşıtlar çeşitli özelliklerine göre vergilendirmeye tabi tutulmaktadır. Bu vergiye ise Motorlu Taşıtlar Vergisi adı verilmektedir ve kısaca MTV olarak da bilinir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış olduğu emisyon oranına, aracın yaşı ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl (bankalar kurulu kararı olmaması durumunda) yeniden değerleme oranına göre tutarları belirlenen bir taşıt vergisidir.

Motorlu araç sahipleri, motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili sık sık çeşitli sorular sormaktadır.

Bu yazımızda sizler için motorlu taşıtlar vergisi nasıl hesaplanır, MTV ne zaman ödenir ve MTV ödemeleri nereden yapılır sorularına cevap vereceğiz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

motorlu taşıtlar vergisi

Motorlu taşıtlar vergisi şu araçları kapsar;

  • Halihazırdaki trafik şube ya da bürolarına kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu kara taşıtları
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt ve tescil işlemleri yapılan bütün helikopterler ve uçaklar
  • Belediyeye ya da liman siciline kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtları, şeklindedir.
  • Bunların dışında ise bazı araçlar motorlu taşıtlar vergisinden muaftır. Bunlar;
  • SGK, il özel idareleri, belediyeler ve Kızılay adına tescil edilen araçlar
  • Hurdaya ayrılmış araçlar
  • Türkiye’de bulunan elçiliklere ve konsolosluklara ait araçlar karşılıklı olarak anlaşmaları olması halinde
  • Son olarak da engelli dereceleri %90’nın üzerinde olan ve engellilere ait olan araçlar ve engelliler için kullanılmaya uygun hale getirilmiş özel araçlar, MTV’den muaftır.

Motorlu taşıtlar vergisi ise taşıtların şu özelliklerine göre hesaplanır;

  • Motosiklet ve otomobillerde araçların sadece yaşı değil, aynı zamanda silindir hacmine göre hesaplanır.
  • Otobüsler için motorlu taşıtlar vergisi aracın oturma kapasitesi yanı koltuk sayısına ve yaşına bağlı olarak hesaplanır.
  • Kamyonlar için ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığı dikkate alınır.
  • Motorlu taşıt vergisi ücretlerine örnekler verecek olursak;
  • Araç tescil tarihi 2018 öncesi, yaşı 4-6, motor silindir hacmi 1301-1600 cc olması durumunda motorlu taşıtlar vergi borcu 1372 TL’dir.
  • Motosikletinizin yaşı 1-3 ve araç silindir hacmi 100-250 cc arasında ise motorlu taşıtlar vergi borcu 196,00 TL’dir.
  • 7-15 yaş arasında bir minibüse sahipseniz, motorlu taşıtlar vergi borcu 830,00 TL’dir.
  • 1-6 yaş arasında, 36-45 koltuk kapasitesine sahip bir otobüsünüz varsa, motorlu taşıtlar vergi borcu 4.234,00 TL’dir.
  • 16 ve üzeri yaşta, 1501-3500 kg azami toplam ağırlığa (net ağırlık + istiap haddi) sahip bir kamyonet, kamyon ya da çekiciye sahipseniz, motorlu taşıtlar vergi borcu 748,00 TL’dir.

MTV Ne Zaman Ödenir?

Araç sahibinin trafik sicil kaydı başladığı andan itibaren vergi mükellefi olmaktadır. Araç üzerinden trafik sicil kaydı silinene kadar motorlu taşıtlar vergisini ödemek zorunludur. Araç sahibi de vergi mükellefi olduğu andan itibaren zorunlu olarak vergisini ödemekle yükümlüdür.

Tüm araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu motorlu taşıtlar vergisi, her yıl Ocak (1 Ocak-31 Ocak) ve Temmuz (1 Temmuz-31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit halinde ödenir. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplanırken üretim yılı ve silindir hacmi gibi pek çok parametre işin içine girdiği için vergi ücretleri farklılık gösterir. Bu yüzden önceden hesaplama yapmanızda fayda vardır.

Belirlenen vergi tutarınızı iki eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz. Bu esnada aracın el değiştirmesi gerçekleşirse, yine aynı tarihler geçerlidir.

MTV Ödemeleri Nereden Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergi borcu ödemeleri yapabilmek için pek çok yöntem vardır. Bunlar;

Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden ‘‘Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne giriş yaparak kredi kartı ile ya da banka kartınız ile online ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

Motorlu taşıtlar vergisini e-devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu ya da motorlu taşıtlar vergisi tahsili için yetkilendirilmiş olan vergi dairesi müdürlüklerine giderek vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Türkiye Emlak Katılım Bankası ve PTT anlaşmalı bankalardır. Bu anlaşmalı bankalar aracılığı ile banka şubeleri ile ya da internet bankacılığını kullanarak motorlu taşıtlar vergisini ödemeniz mümkün.

Motorlu taşıtlar vergisi ödemenizi bu ödeme yöntemlerinden biri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için motorlu taşıtlar vergisi nasıl hesaplanır, MTV ne zaman ödenir ve MTV ödemeleri nereden yapılır sorularına cevap verdik.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir