
Günümüzde artan nüfus ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da ciddi oranda artmıştır. Trafiğe çıkan araç sayısındaki artış beraberinde trafik kazalarında da artışa sebep olmuştur. Yaşanan trafik kazaları, kazazedeleri ve kazaya karışmadığı halde kaza nedeniyle saatlerce trafikte beklemek zorunda kişileri de zor durumda bırakmaktadır. Bunlara ek olarak trafik zabıtalarının uzun süre beklenmesi, zabıta gelmeden araçların hareket ettirilmemesi gibi çeşitli şartlar mağduriyeti daha da artırmakta ve trafiğin akışını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bunlar gibi çeşitli olumsuzlar göz önüne alınarak 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren Trafik Kanunu’na uymak koşulu ile kazaya karışan kişiler aralarında anlaşarak ‘‘Trafik Kazası Tespit Tutanağı’’ ya da diğer adıyla ‘‘Kaza Tespit Tutanağı’’ yerine geçecek anlaşma tutanağını düzenleyebileceklerdir.
Bu yazımızda sizler için kaza tespit tutanağı için gerekli evraklar nelerdir sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi ve kaza tespit tutanağı sorgulamadan bahsedeceğiz.
Kaza Tespit Tutanağı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kaza tespit tutanağı; maddi hasar ile sonuçlanan bir kazanın oluş şekline, karşı taraf ile anlaşma sonucunda hazırlanan kaza anına dair tespiti içeren rapordur. Kaza tespit tutanağında her iki tarafın da yazılı beyanı yer alır. Ayrıca iki nüsha halinde ayrı ayrı tutanak tutulur ve iki tarafın da imzaları alınır. Kaza tespit tutanağı için ayrıca şu belgeler gerekmektedir;
- Poliçe fotokopisi
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
- Varsa kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi
Kaza tespit tutanağı tutanağını doldururken uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;
- Kazaya karışan araçları hareket ettirmeden, hasarlar farklı açılardan fotoğraf çekilmelidir.
- Trafik kazası tespit tutanağını doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olmak şart değildir.
- Kazaya karışan tüm tarafların tutanak üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Eğer trafik kazası tespit tutanağı fotokopi ile çoğaltılmışsa fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır. Kazaya karışan taraflardan birinin imzası eksik olması durumunda ise kaza tespit tutanağı geçersizdir.
- Formdaki tüm bilgiler dikkatlice okunmalı ve açıklamalara uygun olarak eksiksiz doldurulmalıdır.
- Kazaya karışan araçların, trafik poliçe numaraları ve ilgili sigorta şirketi belirtilmelidir. Belirtilmemesi halinde poliçe tespit edilemez ve tutanak geçersiz sayılır.
- Kusur oranlarının belirlenmesi ve diğer incelemelerde sorun yaşanmaması için kazanın oluş şekli açık bir şekilde yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.
- Genel olarak dikkat edilmesi gereken hususlar bunlardır.
- Kaza tespit tutanağı bazı durumlarda geçerli olmaz. Bu durumlardan bazıları;
- Kazaya bir araç karıştıysa yani tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası ise
- Kazaya karışan sürücülerden birinin ehliyeti yoksa ya da kişinin ehliyeti kullandığı aracın cinsine yetmiyorsa
- Araçlardan biri 18 yaşından küçük biri tarafından kullanılıyorsa
- Araçlardan en az biri trafik sigortasına sahip değilse
- Sürücülerde akıl sağlığı şüphesi varsa
- Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu ya da uyarı madde şüphesi bulunuyorsa
- Kazaya karışan araçlardan biri kamu kurum ve kuruluşlarına aitse (Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç)
- Kazada kamu malına ya da üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse
- Kazada sürücü veya yayalarda ölüm ya da yaralanma varsa, kaza tespit tutanağı trafik ekipleri tarafından tutulmalıdır.
- Böyle durumlarda hemen polis ya da jandarma kolluk kuvvetleri aranmalı ve araçların yeri değiştirilmeden beklenmelidir.
Yukarıdaki durumlardan biri geçerli olduğu halde, kaza tespit tutanağı emniyet güçlerine tutturulmadıysa, en kısa sürede bölgeyle ilgilenen trafik ekiplerine olay hakkında bilgi verilip rapor hazırlatılmalıdır.
Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi
Düzenlenmesi titizlik gerektiren kaza tespit tutanağının belli bir süresi bulunmaktadır. Kazak tespit tutanağının geçerlilik süresi, trafik sigortası genel şartlarında bulunan zaman aşımı başlığı altında belirtilmiştir. Bu başlığa göre kaza tespit tutanağının zaman aşım süresi; trafik kazalarının neden olduğu zararların ödenmesi için bulunan talepler, kazanın öğrenildiği tarihten itibari ile 2 yılda, kazanın olduğu tarihten itibaren ise 10 yılda zaman aşımına uğrar.
Motorlu kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarının zaman alımı maddesine göre, sigorta sözleşmesinin gerektirdiği tüm tazminat talepler, 2 yıl içerisinde zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı süreleri kaza tespit tutanağının da geçerlilik süresini belirler.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama
Kazaya karışmış olan taraflar, https://www.sbm.org.tr internet adresinden kaza tespit tutanakları ile ilgili bilgilere ulaşabilirler. İlgili siteye girdikten sonra ‘‘hizmetler’’ menüsü içerisindeki ‘‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz’’ adımından kusur oranlarını görüntüleyebilir.
- E-devlet üzerinden de sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. E-devlet üzerinde kimlik doğrulama işlemi yaptıktan sonra ‘‘hizmetler’’ menüsü içerisindeki ‘‘kurum hizmetleri’’ sekmesine tıklayın ve ‘‘Trafik ve Ulaşım’’ hizmetleri bölümüne giriş yapın. Buradaki menüde aşağıya doğru inin ve ‘‘Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’’ alanından ‘‘Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama’’ linkine tıklayın. Buradan plakanızı girerek ilgili kayıtlara ulaşabilirsiniz.
- Tüm bunlara ek olarak 5664 SMS sistemi ile kaza tespit tutanağı sorgulama yapmak için telefonunuzun mesaj bölümüne ‘‘KTT’’ yazın, boşluk bırakın, plakanızı yazın ve 5664’e gönderin.
Bu işlemlerin herhangi birini yaparak kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için kaza tespit tutanağı için gerekli evraklar nelerdir sorusuna cevap verdik. Ayrıca kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi ve kaza tespit tutanağı sorgulamadan bahsettik.