hgs iptali

Hızlı geçiş sistemi (HGS), araçların yol ve köprülerden hızlıca, beklemeden geçmelerine yarayan RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılan bir sistemdir. Hızlı geçiş sistemi sayesinde araçlar otoyol, köprülerden beklemeden kolayca geçebilirler.

HGS ile ilgili pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. Kullanıcıların kolaylıkla bu sistemi kullanabilmeleri için pek çok noktadan satın alınabilir ve dolum yapılabilir. Araç değişikliğinde, satımlarında veya birçok nedenden dolayı HGS iptali nasıl yapılır ve hangi yollar kullanılmaktadır, yakından inceleyelim. HGS iptali PTT, bankalar ve anlaşmalı noktalardan gerçekleştirilebilir.

HGS Nereden Alınır?

HGS sisteminin kullanıldığı noktalardan HGS etiketini veya kartını alarak geçebilirsiniz. Bununla birlikte kartınız veya etiketiniz yoksa geçişten sonra çıkartıp bakiyenizden düşürebilir ve cezasını ödeyebilirsiniz. Peki, HGS nereden alınır?  HGS sistemi PTT Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmekte olan ödeme yöntemi sistemidir. 2012 yılında kullanılmaya başlayan bu sistem için araç etiketi veya HGS kartı almanız gerekir.

Etiketi aracınızın ön camına yapıştırabilirsiniz, eğer kart alırsanız aracınızda bulundurmanız yeterli olacaktır. Aracınızla otoyollardan, köprülerden ve HGS’nin bulunduğu noktalardan geçiş yapmak için kart veya etiketinizi, PTT, Anlaşmalı bankalar ve HGS noktalarından alabilirsiniz. HGS etiketi ve kartınızı kredi kartınıza bağlayarak dolum yapabilirsiniz, bakiyeniz yetersiz olduğunda geçişinizden sonra 15 gün içerisinde ödemenizi yapabilirsiniz. Araç değişikliğinde HGS iptali işlemi yapabilirsiniz.

HGS kartı için 25TL, HGS etiketi için 12,5 TL ödeme yaparak kart veya etiketinizi teslim alabilirsiniz. Araçların sınıfına göre dolum ücretlerinin minimum para yükleme miktarları değişmektedir.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS sisteminden geçiş yapmak için alacağınız kart veya etiketiniz çıkartılırken aracınızın sınıfına bakılır. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmayanlar kara listeye alınır. Aynı zamanda HGS içerisinde yeterli limitin bulunması gerekir. Peki, HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır?

HGS bakiyenizi öğrenmek için hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılarak müşteri hizmetleri sayfasında bulunan HGS sorgulama işlemine giriş yaparak bakiye sorgulama yapabilirsiniz.

HGS bakiye sorgulama için e-Devlet üzerinden (turkiye.gov.tr) adresi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden giriş yaptığınızda PTT sayfasına sizi yönlendirecektir. PTT sisteminde üyeliğinizi girerek bakiyenizi öğrenebilirsiniz.

HGS Nasıl İptal Edilir?

Bireysel araç sahipleri araçlarını değiştirdiğinde HGS etiket veya kartları üzerinden cezaya maruz kalmamak için HGS’yi iptal ediyorlar. Araç sahiplerinin bakiyesinin bitmemesi ve ceza almaması için HGS kullanımını kapatabilirler. HGS nasıl iptal edilir? Araçların bazı yol, köprüleri kullanabilmesi ve HGS sisteminden geçiş yapabilmesi için araçlarda HGS etiketinin bulunması gerekiyor. Ücretli yolları kullanabilmek için kullanıcılar araçların boyutları ve cinsine göre etiket alıp araçlarının ön camına yapıştırırlar. HGS iptali için, HGS’ye kayıtlı kişilerin bizzat başvurularını kendi kimlikleriyle yapmaları gerekir. HGS iptali oldukça kolay bir işlemdir ve etiketin içerisinde kalan bakiye yaklaşık 1 ay içerisinde araç sahiplerine iade edilir.

PTT’den Alınan HGS’nin İptali

Hızlı geçiş sistemi için kullanılan HGS etiketleri araç değişikliğinde iptal edilmesi gerekir. HGS iptali oldukça kolaydır ve birkaç yöntem bulunmaktadır. PTT’den alınan HGS’nin iptali nasıl yapılır?

PTT’den aldığınız HGS’nin İptal işlemlerini gerçekleştirmek isteyen araç sahipleri, PTT’ye girerek veya PTT’nin web sitesi üzerinden iptal işlemlerini başlatabilirler. Yapılan başvuru ile iptal işlemleri PTT tarafından direkt olarak işleme alınır. HGS hesabınız içerisinde bakiyeniz varsa 30 gün içerisinde kayıtlı hesabınıza geçirilir. Ayrıca yeni HGS aldığınızda bakiyeniz o karta veya etikete aktarılabilir. HGS’yi iptal ettikten sonra etiket araç camından çıkartılmalıdır.

Bankadan Alınan HGS’nin İptali

HGS kartınızın ve etiketinizin iptali için bir diğer yöntem ise anlaşmalı bankalardır. HGS’yi bankadan aldığınızda bakiye kontrolü ve doldurma işlemlerini bankanızın kartı üzerinden sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bankadan alınan HGS’nin iptali için başvuru yapabilirsiniz.

Bankadan alınan HGS’nin iptali için direkt olarak şubeye gidilebilir veya bankanın müşteri hizmetlerine gidilebilir. Aynı zamanda bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden HGS iptali için işlem başlatılabilir. Kartınız içerisinde bakiyeniz bulunuyorsa iptal işlemi sonrasında birkaç gün içerisinde bankanıza paranız aktarılır.

Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS’nin İptali

HGS kart veya etiketinizi aynı zamanda anlaşmalı noktalardan ve petrol ofislerinden alabilirsiniz. Shell, Opet, Petrol ofisi gibi anlaşmalı noktalardan alınan HGS’nin iptali nasıl yapılır? Anlaşmalı noktalardaki kurumlara giderek ve müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemi başlatılabilir.

Anlaşmalı noktalar, PTT adına HGS satışı yapmaktadır. Anlaşmalı noktalardan aldığınız HGS’yi direkt olarak PTT’ye giderek de iptal ettirebilirsiniz. HGS’nin iptali için başvuru yapan kişinin bilgileriyle birlikte iptal başvurusu yapması gerekir. HGS iptali sonrasında 30 gün içerisinde hesabınızda bulunan bakiyeniz kartınıza aktarılır.

HGS kartı ve etiketiniz ile ücretli otoyol ve köprülerden kolaylıkla geçebilirsiniz. Kazayaptim.com olarak hazırladığımız bu içeriğimizde HGS iptali nasıl yapılır ve hangi yöntemler kullanılır, sorularına yanıtlar verdik.

kazayaptim.com adresinden Türkiye genelindeki acentelerimiz ve hasar servislerimiz ile 7/24 iletişime geçebilir ve hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir