
Araçların belirli periyotlarda düzenli olarak muayeneden geçmesi gerekir. Araçların trafiğe çıkabilecek düzeyde olduğu, muayene kontrolünden sonra belirlenir. Araçların teknik yeterlilikte olması, yolcu ve diğer sürücülerin güvenliği için araçlar muayeneden geçer. Trafiğe çıkan her aracın muayeneye girmesi ve geçmesi zorunludur. Türkiye’de araçların muayene işlemleri TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır.
kazayaptim.com olarak bu içeriğimizde araç muayene nasıl yapılır, sorgulama ve ücretleri nelerdir sorularına detaylı yanıtlar vereceğiz.
Araç Muayene Periyotları
Araç muayenesi belirli dönemlerde araçlar için zorunludur. Araç muayenesinden başarılı şekilde geçerse araç ruhsatına tarihiyle billikte işlenir. Araç muayene periyotları binek araçlarda iki yılda birdir. Lastik tekerli ve bunlar gibi her tip römorklar için muayene periyotları 3 yılda birdir. İki ya da üç tekerli araçların muayenesi ilk 3 yaştan sonra ve devamında her iki yılda bir yapılmaktadır. Ticari araçların muayene periyotları ise ilk yılın sonunda ve devam eden süreçte her yıl yapılmaktadır. Araçların muayene periyotları araçların ruhsatta işlenen tipine göre değişmektedir. Araçların muayenesi yapılmazsa trafik çevirmelerinde cezai işlem uygulanır. Muayenesi yapılmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır.
Araç Muayenesi Öncesinde Yapılması Gerekenler
Araçların muayeneden geçmesi için teknik yeterliliğe sahip olması gerekir. TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alınarak gerçekleştirilen araç muayenesi işlemleri öncesinde bilmeniz gerekenlere yakından bakalım. Araç muayenesi öncesinde yapılması gerekenler sayesinde aracınızı kolaylıkla muayeneden geçirebilirsiniz.
Araçlarınız üzerinde HGS, OGS borcu, trafik cezası gibi borçları varsa ödenmeden muayene işlemi başlatılamaz.
Aracın sahibi veya başka birisi aracı muayeneye götürebilir. Muayene sırasında ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi gerekir. Araç sahibi dışındaki biri muayeneye götürürse nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet istenmektedir.
Egzoz gazlarının sağlığa ve çevreye zararları bilinmektedir. Bu yüzden araç muayenesinde araçların egzoz muayenesine de olmaktadır. Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılır ve egzozlarda değişiklik varsa uygunluğu kontrol edilir.
Muayene sırasında araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne bulunması gerekir. Araçların sınıflarına göre bulundurulması gereken farklı ekipmanlarda bulunmaktadır.
Taksi otobüslerde taksi levhası, iç aydınlatma lambası, her zaman kullanılır durumda taksimetre, otobüslerde tekerlek takozu, iç aydınlatma lambası, en az bir tane cam kırma çekici, traktörlerde ise flaşörlü, sarı ışıklı uyarı lambası ve şehirlerarası yolcu ve yük taşıma yapan araçlarda ise kullanılabilir durumda takograf, tekerlek takozu bulundurulması gerekir.
Bu ekipmanların bulunmaması ve gerekli belgelerin olmaması durumunda araç muayeneden geçemez ve tekrar randevu alınması gerekmektedir.
Öneri İçerik: Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?Â
Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır?
Trafiğe çıkmanız için aracınızı belirli periyotlarla muayeneden geçirmeniz gerekir. TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen muayene ücretleri vardır. Peki, araç muayene ücretleri ne kadardır?
Araç muayene ücretleri her yıl güncellenmektedir. Araç muayenesi ücretleri araçların cinsine ve kullanım alanına göre değişmektedir. Araç muayene ücretleri 2021 yılı için 372,88 TL olarak belirlenmiştir. Muayene sonrasında araca kusursuz, kusurlu veya hafif kusurlu raporu verilmektedir.
Kusursuz ve hafif kusurlu raporda aracınız muayeneden başarılı şekilde geçerken, kusurlu raporda aracınız muayeneden kalmış demektir.
Kusurlu araç raporunda aracınızda düzeltmeniz gerekenler belirlenir, bu sorunları giderdiğinizde ve değişiklikleri yaptığınızda tekrar muayene randevusu almanız gerekir. Aracın niteliği ve araç cinsine göre araç muayenesi ücretleri değişir.
Traktör ve motorsikletler için 189,98 TL, kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler için 462,56 TL, otomobil, kamyonet, minibüs, römork veya yarı römork araçlar için ise 372, 88 TL muayene ücreti alınmaktadır.
Araç Muayenesi Yapılmazsa Ne Olur?
Araçların teknik yeterliliğe ve niteliklere sahip olduğunu kontrol etmek için kontrol noktalarına götürülür. Trafikteki diğer araçların ve yolcuların güvenliği için araçların muayeneden geçmesi zorunludur. Belirli periyotlarla yapılması gereken araç muayenesi yapılmazsa ne olur?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. Maddesi gereğince trafiğe çıkacak her aracın, araç muayenesi yaptırması zorunludur. Araç muayene dönemi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak gecikme faizi uygulanmaktadır. Muayene tarihinin geciktiği her ay muayene ücretinin %5’i kadar ceza ödenir. Cezaların caydırıcı olması için cezalar arttırılmıştır.
Araçlarına muayene yaptırmayan sürücüler, trafik kontrollerinde ceza alabilir ve cezalar ödenmez ve muayene yapılmazsa araç trafikten menedilebilir ve araç bağlanabilir.
Muayenesiz araç kullanma cezası 314 TL’dir. Bu ceza 15 gün içerisinde ödenirse cezada %25 indirim yapılmaktadır. Ödeme tarihi geçerse her ay için %5’lik bir ceza faizi eklenmektedir.
Eğer aracınız trafik çevirmelerine muayenesiz olarak denk gelirse ilk sefer için aracınız bağlanmaz, iki defa ve daha fazla muayenesiz olarak çevirmeye denk gelirseniz aracınız bağlanacaktır. İlk seferden sonra aracınız çekici ile çekilir ve ruhsat sahibine araç teslim edilir. Araç muayenesi tarihi bir gün bile geçse cezai işlem uygulanmaktadır.
Araç Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Cezai işlemlere maruz kalmamak için muayene günlerini kaçırmamanız gerekir. Araç muayene sorgulama işlemi nasıl yapılır? Plakanız üzerinden araç muayene sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu sorgulama için araç sahibinin kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemine giriş yapması gerekir. Açılan sistem içerisinde araç muayenesi sorgulama kısmına giriş yaptıktan sonra araç plaka numarası ve araç muayene rapor girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Sorgulama işlemi sonrasında aracınızın periyodik dönemlerini takip edebilir ve muayene için randevu alabilirsiniz. Cezai işlemlere maruz kalmadan, trafiğe güvenli bir şekilde çıkmak için zamanında araç muayenesi yapılmalıdır.
Kazayaptim.com ile araç muayenesi hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir, kaza öncesi ve kaza sırasında kolayca yardım almak için kazayaptim.com ile iletişime geçebilirsiniz. Hasar anında, mekanik bakımlarında veya bir sigorta acentesine ihtiyaç duyduğunuzda kazayaptim.com üyesi acente ve servislerle iletişime geçebilirsiniz.