araba nasıl park edilir

Yeni sürücü belgesi alanlar ve almak isteyenlerin sorun yaşadığı alanların başında park etme sorunu gelmektedir. Geniş ve düz bir alanda elbette arabayı park edebilirsiniz fakat akan ve yoğun trafikte park etmek zor bir hal alıyor. Uzun süredir araba kullananlar bile kimi zaman trafikte park ederken zorluk yaşayabiliyorlar. Sürücü belgesi almak için sınava girecekseniz veya aracınızla kolay park etmek istiyorsanız araba nasıl park edilir, araç park etme yöntemleri nelerdir, sizlere aktaralım. Bu yöntemleri boş alanlarda veya trafiğin yoğun olmadığı yerlerde pratik yapabilirsiniz.

Arabayı Paralel Park Etme (Yatay Park Etme)

Trafikte en çok zorlanılan park yöntemlerinden bir tanesi olan arabayı paralel park etme, akan trafikte veya boş bir alanda park halinde olan iki arasın arasına yatay olarak park etmeye denir. Yatay park etmek için neler yapabilirsiniz.

  • Aracınızın dikey boyutunun iki araç arasına girebileceÄŸinden emin olmanız gerekir. Aynı zamanda aracınızı park ettikten sonra öndeki ve arkadaki araçların kolay çıkabilmesi gerekir.
  • Park yerine geldiÄŸinizde yavaÅŸlayın ve dörtlüleri yakın. Park edeceÄŸiniz yerin önündeki aracın yayına yarım metre kadar yanaşın. Hizalama olarak araç tamponunun öndeki araçla aynı olmasına bakabilirsiniz.
  • Aracın direksiyonunu tam sola kırarak geriye gelin. Geriye gelirken görüş alanınızı kontrol etmek için yavaÅŸ olarak geri gelin. Yan aynadan arkadaki arabanın plakasını gördüğünüzde direksiyonu tam saÄŸa kırarak geri gelin ve aracınızı park edin. İleri geri yaparak aracınızın mesafesini kontrol edebilirsiniz.

Arabayı Öne Doğru Sürerek Park Etme

Araçların toplu olarak park edilebildiği otopark gibi alanlarda arabayı öne doğru sürerek park etme yöntemini kullanabilirsiniz. En hızlı ve pratik bir park etme yöntemi olan bu yöntemde geri geri veya öne doğru sürerek aracınızı park edebilirsiniz.

  • İlk olarak aracınızı nereye park edeceÄŸinize karar vererek ve trafiÄŸi kontrol ederek dörtlüleri yakın.
  • Yandaki araçlara deÄŸmeyecek ve tam olarak park yerine girebileceÄŸiniz ÅŸekilde direksiyonu kırın.
  • Arabanın ön tarafını soktuktan sonra direksiyonu toplayabilirsiniz. Park ettiÄŸiniz aracın, park yerinin ortasında olduÄŸundan emin olun. Sağındaki ve solundaki araçların ve sizin aracınızın kapılarının kolay açılabileceÄŸinden emin olduktan sonra dörtlüleri kapatarak aracınızı kapatabilirsiniz.

Arabayı Geri Geri Sürerek Park Etme

Aracınızı park ettikten sonra park etme yerinden kolayca çıkabilmek için arabanızı geri geri sürerek park edebilirsiniz. Dikey olarak park etme yöntemlerinden biri olan geri geri park ileri park etmeye göre biraz zaman alabilir. Arabayı geri geri sürerek park etme yöntemi nedir, yakından bakalım.

  • Park yeri bulduÄŸunuzda dörtlülerinizi yakın ve trafiÄŸin durduÄŸundan emin olun.
  • Arabanın direksiyonunu park alanını ortalayacak ÅŸekilde hafifçe kırın. Arabanızın aynalarından kontrol ederek aracınızı geri viteste yavaşça geri geri getirin. Parkınızı yaptığınızda aracınızın kapısı açılmıyorsa ileri geri yaparak park yerini ortalayabilirsiniz. Dörtlüleri kapattıktan sonra motoru durdurabilirsiniz.

Park Etmeyi Öğrenmek İsteyenler için İpuçları

Büyük şehirlerde ve akan trafikte park etmek oldukça zordur. Park ederken arkadaki araçların kornası sizi strese sokabilir, özellikle yeni ehliyet aldıysanız. Park etmeyi öğrenmek isteyenler için ipuçları nelerdir?

Deneyim ve el alışkanlığı araba sürmek ve kolayca park etmek için oldukça önemlidir. Sürücü belgesi sınavına girecekseniz veya yeni ehliyet aldıysanız, trafiğin olmadığı boş bir alanda aracınızla denemeler yapabilirsiniz.

İzlediğiniz videolar ve verdiğimiz teknikleri bu alanlarda belirli aralıklarla pratik yapabilir veya direksiyon eğitimi alabilirsiniz. Sürekli egzersiz yapmak ve elinizin alışması kolayca park etmenizi sağlayacak ve park anında stresinizi azaltacaktır.

Kazayaptim.com olarak hazırladığımız bu içeriğimizde araba nasıl park edilir, araç park etme yöntemleri nelerdir, sorularına detaylı yanıtlar verdik. Kazayaptim.com blog içerikleri ile arabalar hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir